Основателят на Meta Марк Зукърбърг изпадна до 12-то място в списъка на най-богатите хора в света, след като акциите на компанията му паднаха в четвъртък. Това се вижда от рейтинга на милиардерите на списание Forbes, който се съставя в реално време.

За първи път: Facebook със спад на потребителите

В момента състоянието му се оценява на 84,8 милиарда долара, след като Зукърбърг загуби за едно денонощие 29,7 милиарда долара (25,9%), както показва рейтингът. Ежедневното намаление на капитала му е едно от най-големите в историята, Зукърбърг може би е изпреварен само от Илон Мъск в този списък с антирекорди, пише списанието. Миналата година шефът на Tesla загуби 33 милиарда долара за един ден.

Зукърбърг е в топ 10 на най-богатите хора от 2015 г., според CNN. В сряда Meta публикува тримесечен отчет със слаби прогнози за растеж и по-нисък нетен доход. В допълнение, компанията отчете тримесечен спад в броя на потребителите, което се обяснява, наред с други неща, с повишената конкуренция на платформата TikTok, пише Forbes.

Защо Фейсбук стана Мета

Инвеститорите обърнаха внимание и на очакваното увеличение на разходите поради развитието на концепцията за метавселената. В резултат акциите на Meta паднаха с 26% до четвъртък вечерта (капитализацията намаля с повече от 230 милиарда долара), което бе най-лошото представяне за компанията, наричана преди Facebook („Facebook“), от лизането й на борсата през 2012 г. Зукърбърг притежава приблизително 13% от компанията си.

БГНЕС