Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock
Зоологическата градина в Далас беше затворена, докато полицаи, оборудвани с дронове, помагаха на служителите на зоопарка да търсят избягал опушен леопард.

"Ако случайно видите котка, която е по-голяма от домашна котка и по-малка от рис, ще се радваме да ни предупредите", каза Харисън Едел, вицепрезидент по грижите за животните в тексаския зоопарк. "Ще приемем всеки съвет, който можем да получим".

Едел подчерта, че опушеният леопард Нова "не представлява опасност за хората".

"Котката, която търсим тежи около 11 кг.", каза той.

"По-вероятно е, когато е уплашена, да се покатери на някое дърво, да стои далеч от пътя ни, да ловува някои катерици и птици и да се надява да не бъде забелязана".

От зоологическата градина съобщиха, че са установили липсата на Нова, когато в петък сутринта служителите проверили заграждението, което четиригодишната котка споделя със сестра си Луна и открили разкъсване на мрежата.

"Тя вероятно е скочила направо на дърветата и не е слязла, така че прекарваме много време в наблюдение с бинокъл", каза той. "Не вярваме, че тя ще отиде много далеч".

Едел каза, че полицията в Далас помага в издирването, като използва безпилотни самолети с инфрачервени функции, за да претърсва върховете на дърветата.
Ако някой се натъкне на Нова, "не искаме никой да се опитва да я хване", каза той.

"Тя все още разполага с пълния набор от нокти и зъби. Тя не е домашна котка. Това все пак е диво животно".

Опушените леопарди произхождат от Хималаите и части от Югоизточна Азия и Китай.
БГНЕС