Знамето на ЕС е издигнато пред сградата на румънското правителство
Знамето на ЕС е издигнато пред сградата на румънското правителство / netinfo
 
 
Знамето на Европейския съюз беше издигнато пред сградата на румънското правителство в Букурещ под звуците на "Одата на радостта" на Бетовен - химнът на обединена Европа, предаде Франс прес.
   
"Издигането на европейското знаме е исторически момент, повод за радост, момент, чакан от 17 години", заяви премиерът Калин Попеску Таричану.
   
"Знамето на ЕС става и знаме на Румъния", добави той под аплодисментите на председателя на Европейския парламент Жозеп Борел, комисаря за разширяването Оли Рен, министри на външните работи от ЕС, както и на президента Траян Бъсеску и членове на румънското правителство.
   
"Скъпи румънци, бъдете добре дошли в Европейския съюз", заяви Жозеп Борел - първо на френски, после на румънски.
   
Церемонията приключи с фойерверки.
 
Еврокомисарят по разширяването Оли Рен и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер приветстваха  Румъния с "добре дошла" в Европейския съюз, предаде Ромпрес.
     
Двамата отправиха поздравленията си в град Сибиу, в централната част на Румъния, който е избран за културна столица на Европа през 2007 година.
      
Оли Рен и Щайнмайер заедно с други гости от европейските страни ще участват в тържествата в Румъния по случай присъединяването й към съюза. Сред гостите е и българският външен министър Ивайло Калфин.
     
Гражданите на Сибиу имат три причини да празнуват 1 януари - Новата година, присъединяването на Румъния към ЕС и получаването на статут на европейска столица на културата, каза германският дипломат номер едно, който изрази също желанието на Германия да продължи сътрудничеството си с Румъния в ЕС.
      
От своя страна еврокомисарят по разширяването Оли Рен  каза, че Сибиу е спечелил правото да бъде европейска културна столица с богатата си история, характеризираща се с многоезичност и етническа толерантност. Това са и характеристиките на ЕС, добави Оли Рен.
   
Новата година  представлява начало на нова ера за Румъния и България и това е европейска ера за вашата страна, вашите граждани с всички перспективи, които се откриват за тях с всички права и задължения, които имат в ЕС, каза Оли Рен и подчерта, че приключването на петото разширяване на ЕС маркира края на разделението на Европа на Изток и Запад.