/ БГНЕС
Бил Клинтън, Хилари Клинтън, кметът на Детройт Майк Дъган, Тайлър Пери, Упи Голдбърг, Стиви Уондър, Фейт Хил са сред многото знаменитости, които се стекоха в Храма на великата божия милост в Детройт за опелото на Арета Франклин, съобщи Асошиейтед прес.
 
Венци и букети, изпратени от музиканти като Барбра Стрейзанд, Тони Бенет, семейство Джексън, "Атлантик рекърдс", Елтън Джон, Марая Кери, Даяна Рос и Залата на славата на рокендрола бяха поставени в преддверието на храма.

В Детройт започна поклонението пред тленните останки на Арета Франклин

погребение Арета Франклин Детройт
БГНЕС

погребение Арета Франклин Детройт
БГНЕС

Бялата катафалка с ковчега на Арета Франклин пристигна два часа преди службата. Кралицата на соул музиката е облечена в дълга златиста рокля.
 
Арета Франклин почина на 16 август на 76 години от рак на панкреаса. След траурната церемония, която ще продължи шест часа, тя ще бъде погребана в местно гробище Удланд.

Отиде си кралицата на соул музиката Арета Франклин

погребение Арета Франклин Детройт
БГНЕС

погребение Арета Франклин Детройт
БГНЕС

Във вторник, сряда и четвъртък тялото на Арета Франклин беше изложено за поклонение в музея на Чарлз Райт, посветен на историята на американските цветнокожи и в баптистката църква в Детройт, в която като тийнейджърка Франклин е пяла в госпъл хор. Вчера вечерта повече от 40 изпълнители участваха в концерт в Детройт, посветен на големите й хитове.
 
През дългата си кариера Арета Франклин е спечелила 18 награди "Грами". През 2005 г. тя получи Медала на свободата - най-високото американско гражданско отличие. Арета Франклин е първата жена, въведена в Залата на славата на рокендрола. През 2008 г. сп. "Ролинг стоун" я обяви за най-великата певица в историята.

погребение Арета Франклин Детройт
БГНЕС

БТА