/ iStock/Getty Images
Десетилетия наред в Берлин педофили са ставали приемни бащи - със съдействието на службите. Зловещ експеримент, ръководен от педагога проф. Хелмут Кентлер. Ужасът продължава цели 30 години. Ето коментара на Deutsche Welle:

Това прилича на сценарий за психотрилър, но за съжаление е тъжна действителност: дълги години германският професор Хелмут Кентлер е ръководел един зловещ експеримент. Със съдействието на различни служби в Берлин педофили са ставали приемни бащи на деца и младежи, които са били изоставени от родителите си. Проектът започва в края на 1960-те години и продължава повече от три десетилетия. Познат е под името "експериментът Кентлер".

"Педофилите са особено подходящи за приемни бащи"

Проф. Хелмут Кентлер вече не е сред живите. Той умира през 2008 година. Бил е убеден, че "сексуалните контакти между деца и възрастни не са вредни", както и че педофилите са особено подходящи за приемни бащи.

Дълги години никой не поставял под съмнение "експеримента Кентлер". На пръв поглед всичко изглеждало добре: децата вече не били на улицата и не трябвало да живеят в специализирани домове. Затова пък педофилите вече можели да им посягат у дома.

Разплитането на скандала започва преди няколко години: когато част от жертвите нарушават мълчанието си. След като е изровена архивна документация, Берлинският сенат възлага на университета в Хилдесхайм да проучи щателно случая. Неговият заключителен доклад хвърля тежки обвинения: там се говори за "провал на службите за подпомагане на децата и младежите", както и за съществуването на толерирана, подкрепяна и легитимирана от държавата педофилска мрежа. Поименно в доклада се назовават следните институции: Педагогическият център в Берлин, Институтът "Макс Планк" за изследване на образованието,

Свободният университет Берлин и Педагогическият семинар в Гьотинген. Освен това е установено сътрудничество по проекта между Педагогическия център в Берлин, където е работел Кентлер, и едно специализирано педагогическо училище, т.нар. Оденвалдшуле в провинция Хесен, което през 2015 година беше закрито след огромен скандал със сексуални издевателства над ученици. 

Деца и младежи са били давани на регистрирани педофили от края на 1960-те чак до 2003 година. Според представения сега заключителен доклад, служители в отговорните институции са били част от тази мрежа.

Педофилска мрежа в Мюнстер: Извършвани са били невъобразими издевателства

Ще има ли обезщетение за жертвите?

През шейсетте и седемдесетте години на миналия век Хелмут Кентлер (1928-2008) е бил ръководител на отдел в Педагогическия център в Берлин, а след това е работел като професор по социална педагогика към Техническия университет в Хановер. 

Първият доклад за "експеримента Кентлер" беше представен още през 2016 година от Института за демократични изследвания в Гьотинген. В заключенията си авторите тогава обвиниха служителите, отговарящи за образованието в берлинския Сенат, в липса на воля за съдействие в разследването. И сегашният доклад съдържа препоръка за продължаване на разплитането на скандала.

Що се отнася до жертвите, двама от засегнатите поискаха обезщетение от властите в берлинския район Темпелхоф-Шьонеберг. Юридически казусът е с изтекла давност. Миналия март говорителка на Сената в Берлин обяви, че се работи за "постигането на решение, което да е в интерес на всички засегнати".  
 
Deutsche Welle