/ БГНЕС
Истинска зима, навявания, студ и снежни бури обхвана целите Балкани. 

Очакваният обилен снеговалеж в Северна Гърция започна като и в България още от сутринта в северозападните райони на страната, където град Флорина вече е покрит със снежна покривка, съобщи телевизия Скай. Според метеорологичните служби валежи се очакват в цялата страна, като в северните райони те ще са от сняг, дори в ниските части. Температурите в Гърция ще се понижат през уикенда с 10-12 градуса. В Егейско море има предупреждение за ураганни ветрове.

Дирекцията на пътната полиция в Солун предупреди водачите да пътуват снабдени с вериги, предаде АНА-МПА. От 14 ч. днес до отминаването на интензивните атмосферни явления се забранява движението на товарни автомобили с маса над 1,5 тона и на автобуси по околовръстния път на града. От забраната за движение без вериги са освободени превозните средства, които са оборудвани със специални гуми за сняг, обозначени с „алпийски“ символ и знак M+S. Изискването също влиза в сила от 14 ч. и се отнася до цялата териториална единица (префектура) Солун.

След дъждовния и сравнително топъл за това време на годината петък, днес Букурещ осъмна покрит със сняг. И в този час продължава да вали. Очаква се до края на деня снежната покривка да достигне 18-20 см. “За момента в града няма блокирани пътища. Тъй като вали силно, ще изчакаме да спре и тогава снегопочистващите машини ще минат по всички главни и второстепенни улици”, съобщи префектът на румънската столица Рареш Хопинка, цитиран от Диджи24. Няма отменени полети на столичните летища, но са възможни закъснения, информират от Националната летищна компания в Букурещ. 

Сняг вали в Мунтения, Олтения, Добруджа. 260 превозни средства и над 3400 тона противоплъзгащ материал използваха екипите за почистване само в района на Молдова, за да осигурят движението по националните пътища. 

В по-голямата част от РС Македония вали сняг, като в западната част на страната има по-големи снегонавявания. Очаква се валежите да продължат и през следващите дни, придружени с вятър.

Очаква се в южните и централните части на Сърбия да паднат от 5 до 15 сантиметра сняг, а в планините дори над 20 сантиметра. В Белград се очаква по-малка снежна покривка в ниските части на града, докато във високите части може да се натрупа около 5 сантиметра сняг. Служите почистваха голяма част от пътищата, покрити със сняг.

Снежна буря, но с по-голяма интензивност, засегна и Хърватия, където дървета паднаха върху улици, паркинги, върху автомобили и фасади.
БТА, БГНЕС