Антиправителствени протести се проведоха в няколко френски градове в опит да бъде дадено свежо начало на ежеседмичните демонстрации за социална справедливост и за сваляне на президента Еманюел Макрон, съобщи АФП.

Движението на „жълтите жилетки“ замря през лятото, но лидерите му се надяват да го съживят с нова вълна демонстрации в момент, в който правителството обмисля реформа на пенсионната система във Франция.

Хиляди противници на Г-7 тръгнаха на 4-километрово протестно шествие (ВИДЕО)

Полицията съобщи, че около 1500 души са се събрали в южния град Монпелие, където полицейска кола е била подпалена от запалителна бомба, а служителите на реда са отговорили със сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите. Разбити са били и витрините на няколко магазина, а трима души са били арестувани.

Демонстрации с участието на няколко стотин души са се провели в Страсбург и Тулуза. Само малка група хора е протестирала в Париж, където властите наложиха забрана за демонстрации на Шанз Елизе. Известният булевард стана сцена на горящи автомобили, разбити витрини и насилие от страна на „жълтите жилетки“ през ноември миналата година.

Макрон призна: Протестите на „жълтите жилетки“ са заради социална несправедливост

Провокирани от увеличението на акциза за горивата, демонстрациите бързо се превърнаха в мащабно движение срещу президента Макрон, когото обвиняват, че игнорира ежедневната борба за оцеляване на хората с ниски доходи във Франция.

Протестиращите разклатиха президентството на Макрон и накрая той беше принуден да предложи почти 17 млрд. евро за увеличаване на заплатите и намаляване на данъците, за да се справи с протестите.

Но след като привлякоха 282 000 души в цялата страна, първите демонстрации на „жълтите жилетки“ през ноември миналата година, броят на протестиращите намаляваше, а през лятото имаше няколко спорадични протеста.
 
БГНЕС