Живко Жеков от потъналата руска платформа официално е в неизвестност
Живко Жеков от потъналата руска платформа официално е в неизвестност / Reuters

Българинът Живко Жеков бе включен в официалния списък с изчезналите служители на потъналата руска платформа край остров Сахалин.

Компанията"Арктикморнефтегазразведка" публикува имената на 44 души, които не са сред спасените и все още са в неизвестност.

Издирването на пострадали може да бъде прекратено поради циклон, предаде ИТАР-ТАСС. На 23 декември в района на спасителната операция се очаква силна буря, съобщи Вячеслав Мурнаев от ръководството на Сахалинското областно управление на Министерството на извънредните ситуации (МИС).

В момента издирването продължава чрез наблюдение от кораби, самолети и хеликоптер. В неизвестност остават 42-ма души. На 21 декември бяха спасени 14 души, а телата на 11 загинали бяха извадени от водата, посочва агенцията.

В различни поделения на МИС действат оперативни щабове, които събират и обработват информацията от местопроизшествието. Спасителните действия се координират от ресорен подцентър на транспортното министерство. Пострадалите и техни роднини получават психологическа помощ от експерти на специализирано звено в МИС и медици от остров Сахалин; открити са и телефонни "горещи линии" за целта.

В четвъртък се очаква телата на 11 загинали да бъдат доставени с кораб в пристанище Корсаков на остров Сахалин, където ще бъде извършена съдебно-медицинска експертиза и следствени действия във връзка с образуваното наказателно дело по случая.

Руското федерално следствие обяви още в неделя, че разглежда като основни версии за трагедията нарушаване на нормите за безопасно корабоплаване и несъобразяване с метеорологичните условия, пише БТА.

Стойността на потъналата платформа, собственост на руската компания "Арктикморнефтегазразведка", е била към 5 милиарда рубли - 150-200 милиона долара, заяви междувременно източник от застрахователните структури в Русия за агенция Прайм, цитирана от РИА Новости. Компанията СОГАЗ, застраховала платформата и отговорността на корабособственика, засега не потвърждава информацията, допълва РИА Новости.

Сондажната платформа "Колская" се преобърна при силна буря и потъна в Охотско море на 18 декември, докато бе теглена на буксир към брега. На нея имаше 67 души, включително 4 жени - екипаж, сондьори и обслужващ персонал на възраст от 22 до 64 години, напомня ИТАР-ТАСС.