Живко Русев получи доживотна присъда в Иран
Живко Русев получи доживотна присъда в Иран / снимкa: БГНЕС
Живко Русев получи доживотна присъда в Иран
23256
Живко Русев получи доживотна присъда в Иран
  • Живко Русев получи доживотна присъда в Иран

Българинът Живко Русев, който бе арестуван в Иран за трафик на наркотици, е осъден на доживотен затвор. Това съобщи за Дарик говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. По думите на говорителя Живко Русев е приел присъдата си стоически.

14 месеца след като бе задържан, тъй като в камиона му бяха открити близо 130 килограма хероин, 55-годишният Живко Русев получи доживотна присъда. Драговест Горанов заяви, че мотивите за присъдата все още не са ясни, тъй като съдията не е длъжен да ги публикува веднага:

Това е много тежка присъда, но тя ни дава голяма доза оптимизъм при по нататъшните стъпки. Явно иранската страна е взела под внимание нашите традиционно добри отношения, а също така и поведението на г-н Русев, за да не може присъдата да не бъде най-тежката.

Хладнокръвно ли е прие решението или не съвсем?

Стоически го е приел. Ние го успокоихме, като му казахме, че има още две инстанции и това решение може да бъде обжалвано, което ние ще направим и ще му помогнем.

Драговест Горанов уточни, че според иранското законодателство българинът може да бъде помилван. Ако се стигне дотам, съдбата му ще зависи от президента Махмуд Ахмадинеджад.

55-годишният Живко Стефанов Русев беше арестуван през септември миналата година в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бе открит тайник, натъпкан с дрога. След няколко месеца в неизвестност шофьорът на ТИР бе открит в ирански затвор, заплашен с екзекуция заради 130-те кг хероин.