Жителите на селото на предците на Тръмп са ужасени от победата му
Жителите на селото на предците на Тръмп са ужасени от победата му / ThinkStock/Getty Images

Някои от жителите на живописното село Калщад в германската провинция Райнланд-Пфалц днес не са в добро настроение. Никой от тях не е очаквал Доналд Тръмп, чиито баба и дядо са израснали тук, но са заминали за САЩ преди повече от век, да победи в президентските избори, предаде ДПА.

Сгушено сред лозята, селото на предците на Тръмп страни от славата

Цяла нощ гледах телевизия, спала съм само три часа, казва Вероника Шрам, 69-годишна жителка на селото, собственичка на местен хостел. Съпругът й Герд допълва, че двамата са шокирани от резултата на изборите в САЩ.

Импулсивният милиардер, който удря там, където боли

Това наистина е ужасяващо. Срамувам се заради Тръмп, казва Вероника и допълва, че нито един от съселяните й не одобрява изказванията и позициите на американския милиардер.

Дядото на Тръмп - Фридрих, който по-късно променил името си на Фредерик, и неговата съпруга тръгнали за Ню Йорк през втората половина на 19 век, а после се отправили на запад в разгара на треската за злато.

Доналд Тръмп: Ще бъда президент всички американци (ВИДЕО)

Част от спечелените пари Фредерик пращал на роднините в Германия, които ги използвали да купят имот в Калщад. Днес обаче в селото има малко следи, оставени от семейството на Тръмп.

Мисля, че Тръмп няма да убеди никого с политиката си, Тръмп не означава много за хората тук, казва Ханс-Йоахим Бендер, един от местните жители и далечен роднина на предшествениците на милиардера. Според Йорг Дор, Тръмп няма да се превърне в талисман за Калщад, поне докато не придобие опит и заслуги като политик.

Мелания Тръмп - бившият фотомодел и първа дама на САЩ (ВИДЕО)

Вероника Шрам се притеснява какво ще означава за ЕС и за Германия избирането на Тръмп за президент и смята, че двамата й внуци може да израснат в коренно различна Германия от тази, която познава. Тя прихва нервно от мисълта за среща между новия президент на САЩ и германската канцлерка Ангела Меркел.

Мисля, че ще й призлее, казва Вероника.

Източник: БТА