/ iStock/Getty Images
Жители на Литва образуваха 35-километрова жива верига от Вилнюс до границата с Беларус, хванати за ръце. Така те демонстрираха солидарност с протестиращите в Беларус, обясни организаторът на акцията, журналистът Андриус Тапинас. Според него около 50 хиляди души са участвали в събитието, наречено „Пътят към свободата“.

По-рано стана известно, че в протестите в Беларус са участвали между 150 и 250 хиляди души. Администрацията на Александър Лукашенко заяви, че опозицията се е опитала да щурмува Двореца на независимостта, където в този момент се намирал президентът. Местните медии обаче публикуват кадри от въздуха, от които ясно се вижда, че колоната от хиляди демонстранти е спряла на значително разстояние от кордона около резиденцията.

По-рано белоруският министър на отбраната Виктор Хренин обяви, че някои външни сили могат да се опитат да променят политическия курс на страната и да използват силите за сигурност като претекст. Ръководителят на военното ведомство призна, че в Беларус може да започне гражданска война и военните ще трябва да използват оръжие срещу гражданите.
БГНЕС