Жириновски недоволен от „кошарите” за гласуване, Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина
Жириновски недоволен от „кошарите” за гласуване, Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина / снимки: Reuters

В цяла Русия започна гласуването за нов държавен глава. Заради твърденията за нарушения на парламентарните избори през декември миналата година сега 90 000 избирателни секции са оборудвани с уеб камери, които ще „следят” гласуването и броенето на бюлетините. Десетки хиляди доброволци ще наблюдават вота.

Към 13.00 ч. московско време на президентските избори в Русия са гласували 30,1% от избирателите, съобщи ИТАР-ТАСС. Представител на ЦИК уточни, че активността е с 4 пункта по-висока в сравнение с президентските избори през 2008 г. и парламентарните през 2011 г. Най-висок е показателят в Севернокавказкия федерален окръг. По данни към 12.00 ч. московско време най-висока е била активността в Чечения - над 52%. В Кабардино-Балкария е над 33%, в Ингушетия - 32%, в Карачаево-Черкесия, Северна Осетия и Дагестан - над 30%, в Ставрополския край - около 20%.

Пресслужбата на столичната полиция потвърди, че са задържани три гражданки на Украйна, които под претекст, че са представителки на пресата, проникнали в изборната секция, където гласувал премиерът Владимир Путин, и се опитали да устроят провокация.

Секретарят на премиера Дмитрий Песков коментира инцидента по следния начин: „Девойките са се нагледали на телевизия, вдъхновили са се от „подвизите” на украинското движение Фемен и са решили да откъснат свое късче слава. Момичетата са млади глупачки. Смятат, че това е духът на романтизма. Ако говорим сериозно обаче, първо, това е нарушение на обществения ред. Второ, доколкото мога да преценя, те на всичко отгоре оказали съпротива на служителите на реда. Така че има защо да ги задържат”. Все пак Песков, разделяйки мнението на мнозинството по от мъжете, отбелязал: „Ако не беше закона, аз не бих ги задържал”, предаде ИТАР-ТАСС.

Жириновски недоволен от кошарите за гласуване Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина
netinfo

Вече гласуваха и кандидатите за поста. Първи бюлетината пусна милиардерът Михаил Прохоров, предаде ИТАР-ТАСС. Той официално е регистриран като гласоподавател на село Еруда в Северо-Енисейския район на Красноярския край, но гласува в друго село, наречено В памет на 13-те бойци. То е кръстено така през 1920 г. в памет на 13 работници, разстреляни по време на гражданската война.

За да гласува там, милиардерът пропътува със самолет разстоянието между Москва и Красноярск, което е над 4000 км. След като даде гласа си, Прохоров се върна на летището, за да потегли отново за Москва, където ще следи изборите през целия ден.

Жириновски недоволен от кошарите за гласуване Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина
netinfo

Кандидатът за президент Владимир Жириновски гласува в избирателна секция в Москва, придружен от съратници. Лидерът на либерал-демократите изрази недоволство от кабинките за гласуване. „Това не са кабинки, а кошарки някакви! Докато стоях на опашка, виждах какво става там, а сега всички ще гледат мен”, възмути се той пред представителя на комисията. Все пак той се надява, че изборите ще бъдат честни и прозрачни.

Жириновски недоволен от кошарите за гласуване Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина
netinfo

Кандидатите за президентския пост - лидерът на „Справедлива Русия” Сергей Миронов и лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов, също гласуваха в изборни секции в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

Миронов каза на журналистите, че след 21.00 ч. московско време уеб камерите ще бъдат включени във всички секции, където ще се броят бюлетините. Той изтъкна, че именно такова е било предложението на неговата партия за осигуряване на чистота и прозрачност на изборите. Освен това той добави, че в секцията, където е гласувал, наблюдателите от политическите партии споделили, че са получили инструкция да показват увеличено копие на протокола пред камерите. Така ще можем да извършил алтернативно преброяване и да контролираме резултатите, каза Миронов, като отново заяви ,че не вярва на председателя на ЦИК Владимир Чуров.

Зюганов разказа на журналистите за допуснати нарушения на изборите. По думите му в Хабаровск група лица изхвърлили бюлетини, а в някои секции в Москва имало „въртележка” (когато се гласува многократно с помощта на удостоверение за гласуване не по местожителство).

Жириновски недоволен от кошарите за гласуване Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина
netinfo

Председателят на ЦИК Чуров обеща проверка на информациите за липса на въпросните удостоверения в редица региони. Той допусна, че е възможно са били разпределени неправилно по секциите, но категорично заяви, че използването им противозаконно е невъзможно. „При гласуването с такова удостоверение се отрязва талонче и ако броят на талончетата после не съвпадне с числото в протокола за гласувалите с такова удостоверение, това е криминално престъпление”, обясни той.

Преди това заместникът му Леонид Ивлев заяви, че в ЦИК и регионалните комисии не е постъпила нито една жалба за недостигащи удостоверения. Той напомни, че са били отпечатани и разпратени 2,6 млн. бланки и са издадени общо 1 949 354 удостоверения, последното - вчера.

Жириновски недоволен от кошарите за гласуване Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина
netinfo

Премиерът Владимир Путин, който гласува последен от кандидатите за президент на Русия, по пътя към кабинката за гласуване изпуснал бюлетината си, съобщи сайтът Нюзру. „По пътя към урната кандидатът за президент изпусна бюлетината. Вълнува се, навярно”, съобщи Twitter „За честни избори”. Гласуването на премиера можеше да бъде наблюдавано онлайн при това с прилично качество на изображението, но камерите не показаха как Путин пуска бюлетината в електронната урна, понеже го закриха многобройните журналисти, които се бяха струпали в секцията.

Известно време след като Путин си тръгна, в секцията се втурнаха три девойки, съблякоха се до кръста и започнаха да викат обвинения по него адрес. Бързо притеклите се полицаи ги закриха с якетата си, преди да ги отведат.

Жириновски недоволен от кошарите за гласуване Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина
netinfo

Малко повече от 109 947 000 граждани на Русия с избирателни права са призовани да гласуват на президентските избори днес, предаде ИТАР-ТАСС. Страната, разположена в девет часови зони, ще гласува почти денонощие (22 часа).

На територията на страната живеят почти 108 138 000 избиратели, останалите се намират в чужбина. В сравнение с изборите за парламент броят е намалял с 35 000. Приготвени са 111 072 000 бюлетини. За гласуване в чужбина са изпратени 1,3 млн. бюлетини, обобщава БТА.

На територията на Русия са отворени над 94 000 изборни секции. За избирателите, които нямат регистрация по местожителство на територията на Руската федерация, извън пределите й работят 995 секции. За руските граждани, намиращи се зад граница, бяха отворени 384 секции в 147 страни.

Избирателите трябва да поставят на бюлетината знак в квадратчето срещу името на предпочитания от тях кандидат. Ако на първи тур никой от претендентите не спечели над 50 на сто от гласовете, по-късно този месец ще се състои балотаж между класиралите се на първо и второ място. Избраният президент ще встъпи в длъжност в началото на май.

До 2010 г. територията на Русия се разполагаше в 11 часови пояса. През март 2010 г. с постановление на правителството обаче броят им бе намален до девет. През 2011 г. беше сменена и терминологията - часови зони, вместо часови пояси. Часовата зона е част от територията на Руската федерация, на която действа единно време, устновено от правителството на федерацията. Московското време служи за изходно време при изчисляването на местното.

Жириновски недоволен от кошарите за гласуване Прохоров пътува 4000 км да пусне бюлетина
netinfo


Към 10.00 ч. московско време (9.00 ч. българско време) на изборите за президент на Русия са гласували 12,2% от избирателите - повече, отколкото на миналите избори, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на Централната избирателна комисия. На миналите избори за президент през 2008 г. активността на избирателите за цяла Русия към този час е била 8,9%, а на изборите за Държавна дума през 2011 г. - 5,2%, заяви заместник-председателят на ЦИК Леонид Ивлев.

Според анкета на Центъра „Левада” - най-голямата независима социологическа агенция в Русия - 66% от руснаците, които заявили, че ще участват в изборите и са направили своя избор, ще подкрепят Владимир Путин. Същата анкета, осъществена от 17 до 20 февруари, предвижда 15% от гласовете за Генадий Зюганов, следван от Владимир Жириновски с 8%, Михаил Прохоров - с 6% и Сергей Миронов - с 5%.