Жертвите на срутването на търговския център в Рига станаха 43
Жертвите на срутването на търговския център в Рига станаха 43 / БГНЕС

Спасители извадиха още тела изпод развалините на рухналия супермаркет в латвийската столица Рига, с което броят на жертвите достигна 43, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Предполага се, че под руините има още хора. За разчистването на отломките се използват кранове в опит да бъдат открити затрупани хора в търговския център, чийто покрив се срути снощи, когато магазинът беше пълен с пазаруващи, отбелязва Ройтерс.

Сред жертвите има трима спасители, осмина служители на ведомството са ранени. Пострадали са общо 38 души, 28 от тях са откарани в болница.

Спасителните работници периодично изключват техниката и призовават роднините на изчезнали хора да им звънят на мобилните телефони, така че да може да бъдат открити по звука, посочва Асошиейтед прес.

ИТАР-ТАСС цитира вътрешния министър Рихардс Козловскис, според когото злополуката е станала в резултат на човешка грешка. По думите му в случая не става дума за природно бедствие, нито за терористичен акт.

Жертвите на срутването на търговския център в Рига станаха 43
netinfo

Полицията работи по три версии за възможната причина за трагедията: нарушение на нормите при проектирането на търговския център; нередности при строителството; и складиране на строителни материали на покрива на сградата.

Местни медии съобщиха, че работници са изграждали градина на покрива на супермаркета, отбелязва Ройтерс.

Министър-председателят Валдис Домбровскис каза, че злополуката е потресла Латвия. Момиче разказа, че било с майка си в магазина, когато бетонен блок паднал до тях и едва не го затрупал. То успяло да избяга, но каза, че още не може да намери майка си.

Други очевидци заявиха, че чули силен шум, след което в супермаркета настанала тъмнина. Хора се измъкнали от дупки в прозорците.

В началото снощи рухнаха покривът и една от стените на търговския център. После - вече при разчистване на терена, падна още една стена. Засегната е площ от близо 500 квадратни метра.

Жертвите на срутването на търговския център в Рига станаха 43
netinfo

На местопроизшествието продължават да работят няколкостотин души от пожарно-спасителната служба, полицията, бързата медицинска помощ и др. Изпратена е специална техника, за да бъдат отстранени отломките и да се разчисти пътят към развалините.

Специалисти предупреждават, че при разчистването не трябва да се действа прибързано, тъй като отстраняването на една плоча може да доведе до рухване на цялата конструкция, а под нея има още хора.

Районът е отцепен. Латвийската полиция образува наказателно дело по случая, добавя ИТАР-ТАСС.

Латвийският държавен център за кръвопреливане се е обърнал с призив да се дарява кръв за пострадалите, посочва БТА.

23, 24 и 25 ноември бяха обявени за дни на траур в Латвия, реши правителството на извънредно заседание днес, предаде ИТАР-ТАСС. В понеделник на обед цялата страна ще запази минута мълчание в памет на жертвите. В Домската катедрала в Рига беше отслужена панихида за жертвите на злополуката. На възпоменателната служба присъства и държавният глава.

Жертвите на срутването на търговския център в Рига станаха 43
netinfo