Жертвите на пожара в Перм вече са 121
Жертвите на пожара в Перм вече са 121 / снимка: Reuters

Увеличава се броят на жертвите на пожара в нощния клуб в руския град Перм. В Москва тази сутрин почина един от тежко ранените и с него броят на загиналите стана 121 души, предаде ИТАР-ТАСС.

В болници в няколко руски града остават над сто души, пострадали от пожара.

Повдигнати са обвинения срещу четирима души за пожара в дискотеката в Перм. Изпълнителният директор на клуба Светлана Ефремова, изпълняващият длъжността арт-директор на заведението Олег Феткулов и неговият съосновател Анатолий Зак са обвинени в неспазване на предписанията за противопожарна безопасност, което е било тяхна отговорност и е довело поради небрежност до тежки щети върху здравето и до смъртта на повече от един човек. По това обвинение се предвижда наказание от лишаване от свобода до седем години.

Сергей Дербенев, директор на пиротехническата компания "Пироцвет ООД", която осигурила фойерверките, предизвикали пожара, е обвинен за причиняване поради небрежност на смъртта на повече от един човек.

По данни на следствието арт-директорът на "Куцият кон" Феткулов сключил устен договор с Дербенев за организиране на зрелище с фойерверки. Всички обвиняеми са знаели за планираното пиротехническо шоу, както и за забраната за използване на фойерверки при събития, на които присъстват много хора. Те не са взели никакви мерки за обезопасяване на дискотеката, както и никакви мерки за предотвратяване на незаконното шоу, твърди следствието.

Бар "Куцият кон" пламна на 4 декември през нощта по време на пиротехническо шоу. По време на инцидента в заведението е имало близо 300 човека.