/ iStock/Getty Images
Двама души са били убити, а десетки други са ранени при сбивания между поддръжници на различни партии край избирателните секции в няколко турски провинции. Това съобщи Анадолската агенция минути преди края на избирателния ден в Турция, която днес избира местни органи на властта.
 
Загиналите са от източната провинция Малатия, като жертвите участвали в сбиване между поддръжници на различни партии.
 
В югоизточната провинция Диарбекир са ранени най-малко 21 души, в югоизточната провинция Мардин – най-малко 9 са ранените, а други 12 души са пострадали при стълкновения в провинция Шанлъурфа на границата със Сирия. Двама души са пострадали при сбиване пред секция в истанбулския район Кадъкьой – по данни на Анадолската агенция роднини на двама кандидати за административни постове са си разменили няколко юмручни удара.

Иначе официално – гласуването на местните избори в Турция приключи. Централната избирателна комисия на страната обяви края на изборния ден в 17:00 ч. местно време.
 
Според правилата, наложени от ЦИК, медиите нямат право да публикуват или излъчват никакви политически реклами, прогнози или коментари за изборите от 06:00 до 21: 00 ч. местно време в деня на вота.
 
В 32 от общо 81 провинции избирателният ден приключи в 16:00 ч., но секциите отвориха и час по-рано – в 07:00 ч. тази сутрин. В останалите секции изборният ден започна в 08:00 ч. и приключи в 17:00 ч. местно време.
 
Близо 57 милиона турски граждани имаха право на глас на днешния вот, по време на който се избираха местни органи на властта, за които се борят 12 политически партии.
 
Това са първите местни избори в Турция по новата президентска система, въведена след референдума през април 2017 година. Предишният подобен вот се състоя през 2014 година.
БГНЕС