Жертва на виртуален тормоз се самоуби в Италия
Жертва на виртуален тормоз се самоуби в Италия / sxc.hu

Италиански парламентаристи поискаха да се приеме закон срещу онлайн тормоза. Призивът беше отправен след самоубийство на тийнейджърка, унижавана и нападана в социална мрежа, предаде Франс прес.

Момичето се било регистрирало в мрежата ask.fm. с ника Амнезия. Когато била изоставена от гаджето си, поискала помощ от останалите посетители, но била засипана с обиди и призиви да сложи край на живота си.

"Убий се!", "Никой не те иска!" и "Не си нормална!" написали някои потребители на мрежата в отговор на призива й за помощ. Момичето качило снимки, на които се виждало, че си е нанасяла порезни рани по ръцете от отчаяние, че е изоставена. Тогава потребител на мрежата написал: "Надявам се, че някой ден ще си прережеш вените и ще пукнеш!".

Момичето не издържало на обидите и в неделя се самоубило, като скочило от прозореца на изоставен хотел край Падуа, пише БТА.

"Не можем да толерираме повече факта, че млади хора се самоубиват заради заплахи и психологически натиск", заяви Микаела Кампаня, депутат от Демократическата партия. "Ето защо смятам, че парламентът трябва спешно да обсъди въпроса за закон срещу тормоза, по-специално онлайн тормоза", добави депутатката. Микаела Кампаня е подготвила проект на закон, който предвижда тежки наказания в случай на злоупотреби при използване на интернет.

Подобен призив отправи и Мара Бизото, евродепутат от Северната лига.

Социалната мрежа ask.fm е създадена в Латвия през 2010 година. В САЩ и Великобритания заради нея се стигна до сериозна полемика за опасностите, които крият подобни сайтове. Причината бяха няколко случая на самоубийство на тийнейджъри, обиждани от други потребители на този сайт.