Жени в Саудитска Арабия настояват за право да шофират
Жени в Саудитска Арабия настояват за право да шофират / снимка: Reuters

Група саудитки се отказаха от призива към своите сънароднички да седнат зад волана, за да протестират срещу забраната да карат коли и подадоха петиция до крал Абдула жените да получат правото да шофират, предаде Франс прес.

Кампанията, предвидена за 17 юни и отложена заради смъртта на престолонаследника, бе анулирана. Активистките бяха призовали жените, притежаващи чуждестранни шофьорски книжки, да седнат зад волана, а мъжете им - съпрузи, синове или братя, да седнат на местата за пътници в автомобилите. Една от участничките в инициативата заяви, че е време жените да се обърнат към краля, за да отпадне забраната.

Саудитска Арабия, която се придържа към твърда форма на исляма, е единствената държава в света, където жените нямат право да шофират, посочва АФП. Жените трябва да наемат шофьор, но ако нямат финансови възможности за това, те зависят от доброто желание на мъжете в семейството. Освен това, те са длъжни да излизат забулени и придружавани от съпруг или близък родственик, отбелязва БТА.