Жени и деца жертва на религиозно насилие в Ирак
Жени и деца жертва на религиозно насилие в Ирак / netinfo

Въоръжени лица нападнаха група жени в зеленчукова градина край село, намиращо се на няколко километра южно от Багдад. Шест жени и две 5 годишни момичета бяха застреляни, а две млади момичета бяха отвлечени, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на полицейски източници.

Полицията смята, че нападателите са били сунити. Село Сайфия, около което се разигра трагедията, е със смесено население. Целта на нападението най-вероятно е била местните шиити да бъдат сплашени и да бъдат принудени да напуснат района.

В град Дулуия, северно от Багдад, полицията откри обезглавените тела на 14 души. Предполага се, че убитите са от групата от 17 шиити, които бяха отвлечени в четвъртък от въоръжени лица.

АП посочва, че последните жертви са доказателство за нестихващото сектантско насилие, което разкъсва Ирак и противопоставя двете основни религиозни общности в страната - шиити и сунити. По данни на американски военни източници, цитирани от агенцията, пред последните три седмици са били регистрирани средно по 36 нападения на ден, което е доста над средното за предходния период.

Разрастването на насилието се обяснява отчасти и със свещения за мюсюлманите месец Рамада, през който според АП винаги е имало повече убийства в сравнение

с останалата част от годината. Според една от версиите на иракската полиция и на американската армия членовете и на двата враждуващи лагера са убедени, че ако загинат по време на Рамадана, те ще получат допълнителни облаги, когато се пренесат в рая.

АП подчертава, че убийствата, извършвани от наказателни шиитски и сунитски въоръжени групи се превръщат в най-голямата опасност за страната. Сунитските екстремисти действат активно и срещу иракските и чуждестранните войници.