Жената без страх от предизвикателства е личност на 2015 г.
Жената без страх от предизвикателства е личност на 2015 г. / БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел беше определена за личност на 2015 г. от американското сп. "Тайм", което приветства способността й да се изправя пред предизвикателствата, които изникваха в Европа през цялата година, предаде Франс прес.

В публикувано днес комюнике изпълнителният директор на "Тайм" Нанси Гибс припомни реакцията на Ангела Меркел на гръцката криза, на кризата с мигрантите и на заплахата от групировката "Ислямска държава".

Личност на 2014 г. на сп. „Тайм": медикът, борещ се с ебола

"Ангела Меркел е Личност на годината на сп. "Тайм", защото иска от страната си повече, отколкото повечето политици биха дръзнали, заради твърдостта й срещу тиранията и опортюнизма, и за това, че се доказва неизменно като морален водач в свят, в който това е рядкост", каза Гибс, цитирана от Асошиейтед прес.

Втори в класацията на "Тайм" е лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр-ал Багдади, а трети - американският милиардер и претендент за републиканската номинация на президентските избори Доналд Тръмп, посочват Ройтерс и ТАСС.

Индийският премиер е „Човек на 2014 година" за читателите на сп. „Тайм"

На четвърто място се нареждат активистите от американското движение "Животът на чернокожите също е важен", а на пето - иранският президент Хасан Рохани. В годишната класация за личност на годината на "Тайм" няма строг критерий при определяне на избраника. Смята се, че победител е човекът, повлиял най-силно на обществото през годината, независимо дали влиянието му е положително и отрицателно.

Източник: БТА