/ БТА
Лиза Франкети има 38-годишен стаж
Президентът на САЩ Джо Байдън избра адмирал Лиза Франкети за ръководител на американските военноморски сили, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на официално съобщение на президентската администрация.

Франкети, която има 38-годишен стаж във военноморските сили, ще бъде първата жена на този пост.

Решението на Байдън да избере Франкети, която е адмирал с богат опит в командването и ръководството във военноморските сили, е обаче в противоречие с препоръката на ръководителя на Пентагона по въпроса, казват запознати източници. Но пък Франкети е възможно най-добрият избор за поста. Тя е настоящ заместник-началник на операциите на военноморските сили и ще бъде първата жена член на Обединения комитет на началник-щабовете на американските въоръжени сили.

Министърът на отбраната Лойд Остин препоръча на Байдън да избере на поста адмирал Самюъл Папаро, настоящ командващ на Тихоокеанския флот на военноморските сили. Но вместо това Байдън е предпочел да номинира Папаро за ръководител на Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

"През нейната кариера адмирал Франкети демонстрира пространен опит както в оперативната, така и в политическата сфера", се казва в изявление на Байдън. В него се припомня, че Франкети е едва втората жена адмирал с четири звезди в американските военноморски сили.

Миналата година Байдън избра адмирал Линда Фейгън да оглави американската брегова охрана, припомня Ройтерс.



 
Габриела Големанска/БТА