Жена ще получава по 800 евро на месец заради алергия към електронни устройства
Жена ще получава по 800 евро на месец заради алергия към електронни устройства / ThinkStock/Getty Images

Французойка получи обезщетение за инвалидност, след като заяви пред съда, че страда от алергия към електромагнитно излъчване, пише BBC News. На 39-годишната Марин Ришар ще се изплащат по 800 евро на месец в продължение на три години. След края на делото Ришар посочи, че това е „пробив" за хората, страдащи от електромагнитна свръхчувствителност.

Състоянието е признато от Световната здравна организация (СЗО), въпреки че причините не са ясни. Ришар се е оттеглила в отдалечен планински регион в югозападна Франция, където живее в хамбар без електричество, посочва агенция "Фокус". Тя отбелязва, че й влияят електронните устройства, използвани всекидневно от хората. Характерните симптоми са главоболие, умора, гадене и сърцебиене. Обезщетението за инвалидност е дадено от съд в Тулуза, въпреки че в решението съдът не признава официално електромагнитната свръхчувствителност за болест.

При подобен случай в САЩ родителите на 12-годишно момче заявили, че синът им е свръхчувствителен към Wi Fi мрежата в училището и завели жалба срещу образователната институция. По думите им момчето е започнало да страда от главоболие, кръвоизливи в носа и гадене след инсталирането на Wi Fi в сградата през 2013 година.

Училището се обърнало към технологичната фирма Isotope за измерване и оценка на електромагнитните емисии в кампуса. Резултатите показват, че нивата на излъчванията са много под законово допустимите.