парашут скок
парашут скок / ThinkStock/Getty Images
30-годишна жена падна от повече от 1500 метра преди да се блъсне в дървета, информира Си Би Ес.

Денис Демърс все още асимилира това, което й се случи в събота вечерта в Троа-Ривиер, Канада, когато парашутът й не успя да се отвори и тя се стовари от километър и половина на земята.
"Това е чудо", заяви Демърс пред Радио Канада в сряда. "Не знам как човек може да оживее при такова падане от самолет."

30-годишната жена се приземила в гориста местност и се възстановява в болница с няколко фрактури, между които счупени прешлени, но полицията твърди, че животът й не е застрашен. Скокът е осъществен в парашутното съоръжение Parachutisme Adrénaline, разположено близо до летището. Компанията отказа коментар, тъй като тече разследване.
 


Жената е имала опит в скачането с парашут, според полицията в Троа-Ривиер, която разследва, за да установи дали това е случай на престъпна небрежност. Да се каже, че парашутът не се е отворил е "доста неясно и често не е правилно", каза Нанси Корен, директор на спортния отдел на Американската парашутна асоциация (USPA), след като изслушва основните факти, предоставени от провинциалната полиция.

Момичета паднаха с парашут върху заведение

Парашутът трябва да бъде отворен на подходяща височина или няма да има достатъчно време за пълно разгръщане, каза тя. Има вероятност за неизправност на парашута и тогава се разчита на резервно въженце. Въпреки това, тя каза, че парашутната неизправност е "изключително рядка" и злополуките обикновено са причинени от грешка на използващия го, тъй като има конкретни стъпки, които трябва да се предприемат при спешни случаи.

Скачащият трябва да освободи основния улей и да разгърне резервния улей, след като основният улей е освободен, за да се гарантира, че няма заплитане, каза тя.

Коефициентът на смъртност при скачане с парашут е малък.

Скачащият достига скорост от около 177 км/ч, докато свободно пада. Това е само около 300 метра на шест секунди, според USPA.

През 2018 г. USPA регистрира 13 катастрофи с фатален край в САЩ от приблизително 3,3 милиона скока - най-ниският брой в историята на спорта, посочва асоциацията.

Преди това е имало 21 до 24 смъртни случая годишно от 2013 г. насам - това е около една смъртност на 253 669 скока.

Канадската асоциация за спортни парашутисти отказа молба за интервю.
 
БГНЕС