Жена може да оглави долната камара на Конгреса
Жена може да оглави долната камара на Конгреса / netinfo

Преднината на демократите на междинните избори в САЩ дава възможност на лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси да стане първата жена председател на долната камара на Конгреса, предаде ДПА.

Очаква се 66-годишната Пелоси да бъде избрана за председател на Камарата на представителите, след като новите конгресмени положат клетва през януари. Пелоси оглавява парламентарната група на Демократическата партия в Камарата на представителите от 2003 г. и поведе съпартийците си в опозиция срещу войната в Ирак и вътрешнополитическата програма на републиканците.

Тя е католичка от италианско-американски произход. Произхожда от семейство с политически традиции. Баща й и по-големият й брат са били успешни политици.

Пелоси е в Конгреса от 1987 г. и никога досега не е била застрашавана особено - винаги е получавала най-малко 80 процента от гласовете при кампаниите за нейното преизбиране.

Сигурна, че ще запази мястото си в Конгреса, Пелоси имаше възможността да обикаля страната и да си изгради репутация на енергичен деец за набиране на средства за кандидатите на демократите. Това пък й помогна да спечели благоразположението на съпартийците си, когато се устреми към лидерски позиции в Конгреса, отбелязва агенцията.

Пелоси е омъжена и има пет деца.