Желязната лейди Маргарет Тачър оглави класация
Желязната лейди Маргарет Тачър оглави класация / Guliver/Getty Images

Покойната британска премиерка Маргарет Тачър, известна с прякора Желязната лейди, заради своята непреклонност, оглави списък на жените, които са оказали най-голямо влияние върху живота на жените през последните 70 години, предаде Ройтерс.

Прессекретарят на Маргарет Тачър я е призовал да смекчи имиджа си

Тачър бе поставена начело на класация на програмата "Часът на жените" на Радио 4 на корпорацията Би Би Си. Класацията е съставена по повод 70-ата годишнина от началото на програмата.

В списъка са включени общо седем жени.

Принцеса Даяна е най-впечатляващата жена на всички времена

Освен Тачър, която почина през 2013 г. и беше най-дълго управлявалият лидер на Великобритания /от 1979 до 1990 г./, в класацията попада и Бриджит Джоунс - героинята то романите на Хелън Филдинг, за която бяха създадени няколко филма.

Ирина Бокова влезе в Топ 100 на най-влиятелните жени в света

В класацията са и певицата Бионсе, австралийската писателка, изследователка и журналистка Джърмейн Гриър и Хелън Брук, която създаде Център Брук, предлагащ съвети в областта на контрацептивните средства на неомъжени жени.

Кои са най-влиятелните жени в света?

В класацията са поставени и Барбара Касъл, парламентаристка от Лейбъристката партия, отличила се със законодателството в областта на изравняването на заплатите на жените и мъжете, както и Джаябин Десаи, която водеше кампания срещу ниското заплащане и лошите условия на труд на работничките във Великобритания.

Източник: БТА