Желева представи приоритетите за България пред Общото събрание на ООН
Желева представи приоритетите за България пред Общото събрание на ООН / снимка: Reuters

Румяна Желева отбеляза най-важните за България глобални и регионални въпроси при представянето си на дебатите на 64-та сесия на Общото събрание на ООН. Изказването на външния министър на страната ни беше късно тази нощ българско време, съобщи пресцентърът на МВнР.
 
В изказването си Желева се спря на най-важните за страната глобални и регионални въпроси - световната икономическа и финансова криза, борбата с глобалното затопляне, сътрудничеството в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Акцент в изказването й бяха още необходимостта от реформи в основните институции на ООН, ролята на Европейския съюз като посредник в близкоизточния мирен процес, както и за постигане на мир и стабилност в Афганистан.

Желева изрази удовлетворение от избора на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.   

Междувременно по време на министерска среща на групата на приятелите на Алианса на цивилизациите в рамките на 64-ата сесия на Общото събрание на ООН, представители на европейски страни подчертаха, че езика на омразата все още има потенциала да предизвиква страх и напрежение между народите и в крайна сметка да доведе до кръвопролития.

"Ето защо призоваваме за пълно зачитане на човешките права и фундаменталните свободи на Западните Балкани", подчерта тя, имайки предвид регион, където езикът на омразата често  предизвикваше кръвопролития през последните 20 години, се посочва в съобщението.

Министър-председателят на Черна гора Мило Джуканович посочи в изказването си, че страните членки трябва да създадат подходящ механизъм в рамките на ООН за справяне с проблема.

Румънският външен министър Кристиан Дяконеску подчерта на свой ред, че страната му се противопоставя на всички форми на екстремизъм, ксенофобия, расизъм и дискриминация. Той допълни, че Румъния е голям привърженик на диалога между културите и религиите и затова подкрепя Алианса на цивилизациите.

Алиансът на цивилизациите е инициатива на генералния секретар на ООН, обявена през 2005 г. Целта й е да намали риска от противопоставяне между Запада и мюсюлманския свят.