/ БТА
Продавачите на вентилатори от южния испански град Севиля се радват на голям оборот днес, тъй като Испания е обхваната от най-горещата вълна преди летния сезон от поне 20 години насам, съобщи Ройтерс.

Кочияшите на карети мокрят конете, които возят туристите из историческите забележителности на Севиля, в опит да ги облекчат от жегата.

Температурите в събота достигнаха 40 градуса по Целзий в долината на река Гуадалкивир в Севиля и близкия град Кордоба, съобщи националната метеорологична служба AEMET. Температурите могат да се повишат до 42 градуса в долината Гуадиана в Естремадура и други части на южната част на страната по-късно, съобщиха синоптиците.

В неделя горещата вълна може да се засили, тъй като се очакват температури до 43 градуса по Целзий в някои части на Южна Испания.

Облак от горещ въздух от Северна Африка доведе до повишаване на температурите, обясняват специалистите. Според синоптиците от AEMET, горещата вълна може да продължи в по-голямата част на Испания до 15 юни, шест дни преди официално лятото да започне на 21 юни.

Синоптиците прогнозират силни ветрове и бури в някои части на Испания.
БТА