Жан-Марк Еро е новият премиер на Франция
Жан-Марк Еро е новият премиер на Франция / Reuters

Новият президент на Франция Франсоа Оланд назначи лидера на парламентарната група на социалистите Жан-Марк Еро за премиер на страната. Това обяви генералният секретар на Елисейския дворец Пиер-Рьоне Льомас, цитиран от световните агенции.

Еро е натоварен да състави новото френско правителство, чието обявяване ще стане в сряда вечер.

Новият премиер на Франция, 62-годишният Жан-Марк Еро, е бивш преподавател по немски език, който в продължение на 15 години е ръководил парламентарната група на социалистите и е приеман като умерен в широки среди, предаде ДПА. Президентът Франсоа Оланд предпочете Еро пред лидерката на Социалистическата партия Мартин Обри, смятана за по-ляво настроена, за поста на ръководител на правителството при наближаващите парламентарни избори през юни.

Оланд беше заявил, че изборът му на премиер ще зависи от подкрепата, която ще му дадат избирателите.

Със само три процентни пункта преднина спрямо досегашния президент Никола Саркози на вота от 6 май, той избра човек на консенсуса, какъвто е самият той.

Във Франция премиерът и правителството са натоварени с текущите задачи по управлението на страната.

Като парламентарен лидер на социалистите Еро разви близки отношения с Оланд, докато последният бе партиен лидер от 1997 до 2008 г. По време на предизборната кампания той бе специален съветник на Оланд.

Елегантният сивокос премиер е възприеман като ефикасен и спокоен, но с донякъде липсваща харизма.

В интервю за телевизия Би Еф Ем през април той подкрепи призива на Оланд за преориентиране на Европа от строги бюджетни икономии към икономически растеж.

"Не е достатъчно да се затягат коланите. Трябва и да създаваме начини за завръщане към растеж", каза той и предупреди, че Германия "ще бъде принудена да се вслуша в гласа на френския народ", ако Оланд бъде избран.

Той защити предложенията на Оланд за увеличаване на разходите в някои сектори и изброи образованието, правосъдието, здравеопазването и заетостта като области, за които е планирано по-голямо финансиране. По думите му средствата за това ще дойдат от увеличеното облагане на богатите и на големите компании, посочва БТА.

Ахилесовата му пета е условната му присъда от 1997 г. заради предоставянето на договор за печатна дейност в Нант на съюзник на Социалистическата партия, без преминаване през процедура за набиране на оферти.

Еро определи случая като "мениджърска грешка".

Като премиер той ще помогне на Оланд да състави правителство, чийто състав би трябвало да се обяви утре. Очаква се Мартин Обри да поеме министерството на културата и образованието.

ЖанМарк Еро е новият премиер на Франция
netinfo