Жан-Клод Юнкер е основният фаворит за президент на ЕС
Жан-Клод Юнкер е основният фаворит за президент на ЕС / cнимкa: БГНЕС

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер е основен фаворит за бъдещия пост президент на ЕС, а Жозе Мануел Барозу най-вероятно ще получи втори мандат начело на Европейската комисия, предаде АФП.

Единствената изненада би била в случай на размяна на местата, тоест Юнкер през есента на 2009 г. да стане председател на Европейската комисия, а Барозу - президент на ЕС, разкри източник, близък до френското президентство.

В новия договор на ЕС се предвижда, ако бъде ратифициран от всички 27 страни членки, през януари 2009 г. да се създаде пост председател на Европейския съвет. Титулярът за този пост ще бъде избран от страните членки едва в края на тази година по време на френското ротационно председателство.

Задкулисните преговори вече са започнали и двете основни имена са тези на Юнкер и Барозу. Преговорите допълнително се усложняват от факта, че през есента на 2009 г. изтича мандатът на сегашния състав на Европейската комисия и ще трябва да се избере следващ неин председател.

Ако на двата поста бъдат избрани консерваторите Юнкер и Барозу, тогава върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, който вече ще е с разширени правомощия съгласно новия договор, вероятно ще е социалист заради политическия баланс в ЕС, добави източникът. Сега постът се заема от испанеца Хавиер Солана, отбелязва АФП.