Турция наруши споразуменията, освобождавайки задържаните командири на бойците, които в продължение на седмици защитаваха стоманодобивния завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Говорителят заяви, че според условията на размяната на пленници бойците е трябвало да останат в Турция до края на войната. По думите му Русия не е била информирана за освобождаването им.

Президентът Володимир Зеленски се завърна днес в Украйна от Турция и доведе със себе си петима командири на бившия гарнизон в Мариупол, като заяви, че "връща нашите герои у дома".

"Украинските войници Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко, Денис Шлеха. Те най-накрая ще бъдат с близките си", добави той в Телеграм.

Командирите, възхвалявани като герои в Украйна, ръководеха миналогодишната отбрана на пристанищния град - най-големият град, който Русия превзе при нашествието си. Някои от тях бяха членове на батальона "Азов", който Русия определя като неонацистки, припомня АП.

Хиляди цивилни граждани загинаха в Мариупол, когато руските сили опустошиха града по време на тримесечната обсада. Украинските защитници се задържаха в тунели и бункери под стоманодобивния завод "Азовстал", докато през май миналата година Киев най-накрая им нареди да се предадат, припомня Ройтерс. Москва освободи някои от тях през септември при размяна на пленници, договорена с посредничеството на Анкара. Условията ѝ изискваха командирите да останат в Турция до края на войната.
Асен Георгиев/БТА