/ БГНЕС
"Необходим ни е един нов (Чарли) Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо" пред войната в Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, което отправи при откриването на 75-ото издание на международния филмов фестивал в Кан, предаде Франс прес.

"Ние ще продължим да се бием, нямаме друг избор. Убеден съм, че "диктаторът ще загуби", каза Зеленски пред световния кино елит, събрал се във френския град на Ривиерата.

Той имаше предвид руския президент Владимир Путин и филма на Чарли Чаплин "Великият диктатор". Зеленски на няколко пъти спомена името на легендарния комик.


Видеообръщението на украинския президент в първия момент предизвика изненада в залата, след което публиката избухна в овации, констатира журналистка от АФП. В близо 10-минутното си изказване Зеленски осъди войната, която Русия води в Украйна, и призова кинодейците да не пазят мълчание.

"Ще си мълчи ли киното или ще говори" за войната, попита украинският президент. "Необходим ни е един нов Чаплин, за да ни докаже днес, че киното не е нямо. . . Омразата ще изчезне, диктаторите ще умрат", подчерта Зеленски.
БТА