Украйна иска от Русия гаранции за сигурността си, заяви украинският президент Володимир Зеленски на съвместен брифинг с президентите на Полша и Литва, предаде Ройтерс.

"Смятам, че Русия следва да е сред тези страни, които дават ясни гаранции в сферата на сигурността. Много пъти съм предлагал руският президент да седне на масата за преговори и да говори", каза украинският лидер.

Москва обеща силен и болезнен отговор на американските санкции

Украйна заслужава да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз и Полша и Литва ще я подкрепят в постигането на тази цел, се казва в съвместна декларация на Зеленски, полския президент Анджей Дуда и литовския президент Гитанас Науседа.

"Ние подчертаваме, че предвид значителния напредък в прилагането на споразумението за асоцииране и вътрешните реформи, а също така и предвид сегашните предизвикателства в сферата на сигурността, Украйна заслужава да получи статус на кандидат за членство в ЕС и Литва и Полша ще я подкрепят за постигането на тази цел", се изтъква в декларацията, подписана в Киев от Зеленски, Дуда и Науседа.

В съвместната декларация на тримата президенти се съдържа призив към международната общност срещу Русия да бъдат въведени сериозни санкции, включително и насочени срещу газопровода "Северен поток 2".


Украинският парламент прие санкции срещу руски депутати

Полша осъжда решението на Русия да признае двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна и възприема действията на Москва като заплаха за целия регион и за Европейския съюз, заяви Анджей Дуда.

БТА