Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БГНЕС
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руският терор може да бъде спрян само с оръжия. Това изявление той направи, след като при руски въздушни удари бяха поразени жилищна сгради в Източна и Южна Украйна и енергийна инфраструктура в много региони на страната, предадоха световните агенции.

"Русия извърши масиран ракетен удар по украински градове. Възможно ли е да спрем руския терор? Да, това е възможно. Можем ли да го направим по друг начин, освен на бойното поле в Украйна? За жалост, не", каза Зеленски в ежедневното си среднощно обръщение към украинците.

Той призова западните партньори да изпратят още необходими оръжия на Украйна.

"Какво е нужно, за да бъдат спрени руските атаки по граждански цели? Нужни са онези оръжия, които са в складовете на нашите партньори и които нашите войници чакат от толкова време", заяви Зеленски.

"Целият свят знае какво и кога да спре онези, които сеят смърт. Благодаря на всеки, който ни помагат с това", допълни той.

Зеленски заяви във връзка с новите удари, поразили и енергийна инфраструктура, че най-тежко е положението в Харковска и Киевска област.

Заради обстрела бе наредено аварийно спиране на тока в повечето райони на Украйна, отбелязва Франс прес.

Същевременно според нови данни жертвите при удара по жилищна сграда в град Днепър са вече девет, а ранените са 64. Сред жертвите има и момиче на 15 години, а сред ранените има 14 деца. Всички осем етажа на блока са рухнали в резултат на взрив на руска ракета, ударила се в него, разказа Зеленски.

В Кривой Рог, в Южна Украйна, е убит един човек, а друг ранен при разрушаване на жилищна сграда, ударена при един от обстрелите днес.

През деня е имало три въздушни удара и дузина масирани ракетни атаки по енергийни инсталации, каза Херман Халушченко, украинският министър на енергетиката и добави, че са поразени енергийни съоръжения в Харковска, Лвовска, Ивано-Франковска, Запорожка, Виницка и Киевска области.

Няколко взрива отекнаха още сутринта в Киев, а кметът на града Виталий Кличко призова населението да остане в бомбоубежищата.

На фронтовата линия украинските власти уверяват, че все още контролират град Соледар, за който Москва на няколко пъти заяви, че е поела контрола след ожесточени боеве.
 
Габриела Големанска/БТА