Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас и всички, живеещи там, предаде Асошиейтед прес.

"Постоянните брутални бомбардировки, постоянните руски удари по инфраструктура и жилищни райони показват, че Русия иска да изпразни тази територия от хора. Затова защитата на нашата земя, защитата на нашия народ, е буквално битка за живот", каза той снощи във вечерното си видеообръщение към нацията.

По думите му градовете в Донбас ще оцелеят само ако Украйна продължава да се държи. "Ако руските нашественици успеят да осъществят намеренията си дори частично, те разполагат с достатъчно артилерия и авиация да превърнат целия Донбас в развалини. Както направиха с Мариупол", каза Зеленски.

Полша вече е изпратила в Украйна 200 танка Т-72

Той посочи, че Мариупол, някога един от най-развитите градове в региона, сега е "руски концентрационен лагер сред развалините".

В големия северен град Харков положението е "брутално", но украинските войски и агентите на разузнаването са постигнали "важни тактически успехи", добави Зеленски, без да уточни.

Той каза, че спасителите продължават да претърсват развалините в Киев след ракетните удари в четвъртък. Зеленски изрази съболезнованията си на семейството на Вира Хирич, която загина при обстрела. Украинският президент заяви, че тя е 23-ият журналист, убит във войната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че недостигът на горива в Украйна скоро ще приключи, въпреки че руските сили са нанесли щети на редица складове за горива, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица руските сили нанесоха удар на основния производител на гориво в Украйна - петролната рафинерия в Кременчук, както и няколко други големи склада.

"Има опашки и увеличаване на цените в бензиностанциите в много области на нашата страна. Окупаторите нарочно унищожават инфраструктурата за производство, доставки и складиране на гориво. Русия блокира също нашите пристанища, така че да няма незабавни решения за запълване на дефицита. Но украински правителствени представители обещават, че до седмица, максимум две, системата за доставки на гориво за Украйна ще работи, което ще предотврати недостига", каза Зеленски.

В изявление украинската министърка на икономиката Юлия Свириденко каза, че недостигът ще бъде елиминиран до седмица, а украинските оператори са подсигурили договори с европейски доставчици.
БТА