Украинският президент Володимир Зеленски призова за повече оръжейна помощ за защита на страната му от руски въздушни удари, след като бяха повредени сгради в украинската атомна електроцентрала "Хмелницки", предаде ДПА.

Украинските военновъздушни сили са унищожили всичките 11 руски дрона, изстреляни през нощта, съобщиха военните. Щетите са били причинени от взривни вълни и падащи отломки, каза украинският министър на вътрешните работи.

"Тази атака срещу атомната електроцентрала е още едно напомняне за всички наши партньори за важността на укрепването на въздушната отбрана на Украйна", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. Нападението също така показва колко лесно Русия все още може да заобикаля санкциите и да използва западни части в своите безпилотни самолети и ракети, добави той.

При нападение с руски дронове в западната украинска Хмелницка област бяха ранени 16 души, припомня ДПА. По данни на украинското министерство на енергетиката взривната вълна от експлозиите в близост до електроцентрала е разбила прозорците на няколко административни сгради.

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) потвърди щетите. "Този инцидент отново подчертава изключително несигурната ситуация с ядрената безопасност в Украйна, която ще продължи, докато трае тази трагична война", заяви директорът на МААЕ Рафаел Гроси.

Междувременно руските въоръжени сили снощи заявиха, че техните сили за противовъздушна отбрана са свалили две далекобойни американски ракети АТАКМС (Army Tactical Missile Systems, ATACMS), изстреляни от Украйна по руски цели, предаде Ройтерс.

Според руските държавни медии това е първото сваляне на ракета от този вид.

Руското министерство на отбраната съобщи за прехващането в една от редовните си сводки за войната в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция". То не предостави повече подробности. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да провери твърдението на Москва през независими източници и към момента не е получила отговор на запитване за коментар от страна на Киев или Вашингтон.

Миналата седмица Украйна заяви, че е използвала доставените от САЩ ракети АТАКМС за първи път, като е нанесла тежки щети на две летища, на които са разположени руски хеликоптери и друго оборудване, припомня Ройтерс.

Ракетите АТАКМС са предназначени за "дълбока атака на вражески сили от втория ешелон", пише на сайта на американската армия.

Руският президент Владимир Путин миналата седмица заяви, че САЩ навлизат по-дълбоко в конфликта в Украйна и правят грешка, като предоставят на Киев ракетите, и добави, че те няма да променят обстановката на бойното поле и могат да бъдат да бъдат отблъснати.
Владимир Арангелов, БТА