/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски подчерта нуждата от единство сред демократичните страни членки на НАТО срещу руската инвазия, предаде ДПА.

"Призовавам ви да направите всичко необходимо нашата общност никога да не отслабва", заяви той във видеообръщение пред Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Мадрид. В обръщението си Зеленски отново е потвърдил желанието на Украйна да стане член на Европейския съюз и НАТО.

"Последиците от руските атаки по цивилните в Украйна са толкова тежки, че Русия трябва да бъде обявена за "терористична държава" от всички парламенти на страните членки", каза още Зеленски.

Основаната през 1955 г. Парламентарна асамблея не е официална структура на Алианса, а независимо обединение на парламентите на страните членки и асоциираните държави.

Володимир Зеленски призова също държавите от НАТО да гарантират защитата на украинските ядрени централи от руски саботажи. Призивът дойде ден, след като Запорожката АЕЦ беше подложена тежък обстрел, съобщи Ройтерс. "Нашите народи имат интерес да няма опасни ситуации около ядрените ни съоръжения", заяви той.

По-рано днес Русия обвини Украйна за обстрела по Запорожката АЕЦ и предупреди, че подобни действия могат да доведат до сериозен ядрен инцидент.
БТА