Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БТА
"Към днешна дата - не. Не виждам никакво желание от руска страна да бъдем конструктивни", отговори Зеленски на въпрос в интервю за CNN, излъчено днес.

"Принципът ми е, че не говоря с тези, които поставят ултиматуми", добави Зеленски.

Президентът на Украйна даде утвърдителен отговор и на въпроса дали ще се "бори докрай".

"Знам, че някои страни ни тласкат в посока на Минския процес. Искам светът да признае, че едно нещо е дипломатическо решение, а друго е Минск -2, -3, -5, -10. Това са две различни неща, защото Минск е празна хартийка", каза Зеленски, визирайки споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас, които Киев не е изпълнил.

Той добави, че договор между двете страни може да бъде сключен, след като Русия напусне украинските територии, без да уточнява какво има предвид.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Русия не се отказва от преговорите с Украйна, но че по-нататъшното им отлагане от страна на Киев ще усложни възможността за постигане на споразумение с Москва. Руският външен министър цитира изявленията на Киев, че преговорите могат да се проведат само след победа на Украйна, когато "Русия напусне украинските земи". Лавров заключи, че ако това е изборът на Украйна, то Русия знае как да постигне целите, които си поставя "със специалната си военна операция".
БТА