Зеленски
Зеленски / БТА
Украинският президент Володимир Зеленски нареди на новия началник на Службата за държавна охрана на Украйна да прочисти редиците ѝ от хора, които я дискредитират, след като двама от офицерите ѝ бяха обвинени в заговор за убийство на висши служители, предаде Ройтерс.

Миналия месец Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че е заловила двама полковници от службата за охрана, обвинени в сътрудничество с Русия с цел заговор за убийството на Зеленски и други длъжностни лица, включително началника на военното разузнаване Кирил Буданов.

Службата за държавна охрана осигурява сигурността на различни държавни служители, припомня Ройтерс.

При представянето на полковник Олексий Морозов пред генералния щаб Зеленски заяви, че основната му задача е да гарантира, че в агенцията постъпват само тези, които виждат бъдещето си свързано с Украйна. Това е първият коментар на украинския президент след ареста на агентите.

"И, разбира се, агенцията трябва да бъде прочистена от всички, които не избират Украйна за себе си или дискредитират службата за държавна охрана", подчерта той в "Телеграм".

Зеленски уволни предшественика на Морозов Сергий Руд през май, два дни след като ССУ задържа служители на агенцията, които според нея са работили за Федералната служба за сигурност на Русия и са изнесли класифицирана информация. От Москва нямаше коментар.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА