Завърши Световният поход за мир
Завърши Световният поход за мир / cнимка: Reuters

Хиляди се включиха във финалната част на Световния поход за мир в Пунта де Вакас, близо до хълма Аконкагуа, който е част от границата с Чили в аржентинската провинция Мендоса. Походът приключи според предварителната си програма на 2 януари след като бе изминат пълният му маршрут от 160 000 километра през 120 държави.

БГНЕС припомня, че той започна в столицата на Нова Зеландия, Уелингтън. Подкрепен от редица водещи фигури в политиката, спорта и развлекателната индустрия походът прекоси света в рамките на три месеца. Той бе организиран от "Свят без войни", част от международното хуманитарно движение.

Проектиран в продължение на три години, той потегли на Международния ден на ненасилието 2 октомври - рождена дата на Махатма Ганди, водачът на съпротивителното движение срещу британското колониално управление в Индия. Стотици водещи фигури подкрепиха инициативата за мир и срещу насилието. Сред тях са Далай Лама, архиепископ Дезмънд Туту, холивудските звезди Джейн Фонда и Пенелопе Крус, рокерът Браян Адамс и, вдовицата на бившия "Бийтълс" Джон Ленън Йоко Оно.