Завърши срещата за уточняване на състава на гръцкото правителство
Завърши срещата за уточняване на състава на гръцкото правителство / снимка: БГНЕС, архив

Представители на трите гръцки партии от социалистическото мнозинство и дясната опозиция, които подкрепят номинирания за премиер Лукас Пападемос, се споразумяха за съществено участие на десницата в новото коалиционно правителство, предаде Франс прес.

Главната опозиционна партия Нова демокрация (НД) ще има значително участие в новия кабинет. Нейните представители ще са известни личности, но не депутати, каза пред журналисти един от участниците в трипартийната среща. Според Франс прес това описание е подходящо за бившия еврокомисар по околната среда и заместник-председател на НД Ставрос Димас - умерен либерален политик, споменаван като евентуален вицепремиер.

Гръцки медии прогнозират, че досегашният министър на финансите Евангелос Венизелос, вторият човек в Социалистическата партия, ще остане на ключовия пост, посочва АФП.

Новото правителство начело с Пападемос трябва да положи клетва утре в 14 ч. местно време, гласи съобщение на гръцкото президентство. Номинираният за премиер ще продължи да работи по състава на кабинета през нощта, добавя АФП.

Правителството на президента Барак Обама приветства номинирането на бившия банкер Лукас Пападемос за министър-председател на Гърция и го приема като доказателство за консенсус в полза на реформите, предаде Франс прес. Доволни сме от номинацията и от постигнатия в Гърция консенсус за необходимостта да бъдат изпълнени ангажиментите за реформи, поети пред Международния валутен фонд и Европейския съюз, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър. По-рано САЩ отправиха призив новото гръцко правителство да приложи възможно най-бързо европейския спасителен план, добавя АФП.