Завърши срещата на президентите от Централна Европа в Бърно
Завърши срещата на президентите от Централна Европа в Бърно / DarikNews
Във втория ден от срещата на държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа се проведе дискусия на тема „Централна Европа в ЕС”. Форумът се състоя в чешкия град Бърно. В него участваха президенти на 15 европейски държави, включително и българският президент Георги Първанов.

Развитието на ядрената енергетика и енергийната сигурност и въпросът за съдбата на българските медицински сестри в Либия бяха акцентите в изказването на президента Първанов пред форума, а така също и в двустранните му срещи. Българският президент разговаря с домакина Вацлав Клаус и с италианския президент Джорджо Наполитано, както и с унгарския държавен глава Ласло Шойом.

Беше предвидена среща и с украинския президент Виктор Юшченко, но заради усложнената вътрешнополитическа обстановка в страната той не дойде в Бърно. Говорейки за ядрената енергетика и за перспективите за нейното развитие в рамките на Европейския съюз, президентът Първанов подчерта в отговор на въпрос на Дарик, че „не сме били отбой”. Така той коментира думите на еврокомисаря по енергетиката, който при посещението си в София на 25 май изрично отбеляза, че Европейската комисия не разглежда изобщо възможността за повторното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани също бе отбелязана на срещата в Бърно. И чешкият президент и българския държавен глава изрично се обявиха за това – Западните Балкани да се интегрират в Европа. Първанов свърза този въпрос с въпроса за вътрешното укрепване на Европейския съюз.

Българският президент говори и за енергийната сигурност в Европа и ролята на нашата страна като транзитен възел на енергийни проекти.

Столицата на Южна Моравия – Бърно, бе домакин на приключилата 14-та среща на върха.

Това е вторият по големина чешки град, традиционен център на промишлени и търговски изложения. Средище на голям лозарски район, място където и до днес живеят хиляди български емигранти, пристигнали някога като известни български градинари, а днес напълно интегрирани в съвременното чешко общество.