Зауахири: Мъст за смъртта на Заркауи
Зауахири: Мъст за смъртта на Заркауи / netinfo
Вторият човек в терористичната мрежа "Ал Кайда" Айман Ал Зауахири се зарече да отмъсти за смъртта на лидера на "Ал Кайда" в Ирак Абу Мусаб ал Заркауи, убит при американски въздушен удар на 7 юни.

"Да Буш, никой от нашите не бива убит без ние да отмъстим за неговата смърт с Божията помощ", каза Зауахири адресирайки думите си към президента Буш. Във видеозаписа, разпространен от катарската сателитна телевизия "Ал Джазира", той обвинява иракския премиер Нури ал Малики и посланика на САЩ в Багдад Залмай Халилзад, които първи обявиха смъртта на Заркауи.

Според Заркауи Малики си е послужил с исляма, за да постигне властта, а Халилзад нарече афганистански вероотстъпник. Той наблегна, че Зауахири е загинал при бомбардировка, а не укривайки се.

Белия дом подчерта, че видеозаписът на втория човек в "Ал Кайда" Айман ал Зауахири, е последен опит на терористичната мрежа да "спечели своята пропагандна война".

Видеозаписът, разпространен снощи от катарската сателитна телевизия "Ал Джазира" "ни припомня, че Зауахири и лидерите на "Ал Кайда" продължават да водят пропагандна война и се опитват да разпространяват идеология на насилието и омразата", подчерта представител на Белия дом, пожелал анонимност.