/ iStock
Профсъюзите, недоволни от засилващата се агресия срещу затворническия персонал, започнаха в неделя вечерта поредица от щафетни стачки с продължителност една седмица в затворите в белгийската област Фландрия, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Затворите в Гент и Ауденарде започнаха серията от протести и излязоха на стачка от 22:00 часа местно време в неделя до 22:00 часа в понеделник, последвани от 24-часова стачка в понеделник вечерта в Мерксплас и Тьорнхаут и днес в Антверпен. Служителите на затвора в Брюж излизат на стачка от 22:00 в сряда до 22:00 в четвъртък. Накрая ще има стачка в Хаселт от четвъртък вечерта и в петък.

Миналият четвъртък вече се проведе среща между профсъюзите, затворническата администрация и екипа на правосъдния министър Пол ван Тигхелт от партия „Открити фламандски либерали и демократи“.

Преговорите ще продължат и следващата седмица. 

Според федералния секретар на профсъюза „Общ център на обществени услуги“ проблемът с агресията се дължи на препълнените затвори и  на това, че затворници получават медицинска помощ в самите места за лишаване от свобода, където са настанени, поради липса на легла в лечебните заведения. 
Виктор Турмаков/БТА