Затвориха временно британски правителствен интернет портал
Затвориха временно британски правителствен интернет портал / netinfo

Британските власти спряха за два дни работата на правителствения интернет портал "Гейтуей" заради изчезване на преносима USB флаш памет с пароли и потребителски имена за достъп до базата данни, съобщи Би Би Си. Устройството беше открито на автомобилен паркинг на кръчма в Стафордшър, близо до офиса на компанията "Атос ориджин", която поддържа портала.

Разследване за изчезването на данните може да доведе до започване на наказателно производство срещу един от служителите на фирмата, който ги е изгубил.

Сайтът "Гейтуей" осигурява достъп до стотици обществени услуги, сред които декларации за данъци, пенсии и детски помощи.

Според британския в. "Мейл он сънди", който разкри инцидента, ако попадне в "лоши ръце", паметта може да позволи достъп до личните данни на 12 млн. регистрирани потребители на сайта.

Говорителка на британското министерство на труда и пенсиите заяви, че загубеното устройство е съдържало потребителски имена и пароли за изпробване на по-стара версия на системата и цялата информация е била кодирана. Министерството обяви, че няма риск за потребителите на портала и сигурността на сайта не е изложена на опасност.

През последните месеци правителството понесе редица пробиви в сигурността на личните данни, припомня. Ройтерс. Загубени бяха секретни разузнавателни досиета, подробности за всички затворници в Англия и Уелс, както и информация за хиляди потенциални кандидати за военна служба. Опозиционни партии и правозащитници твърдят, че на правителството не може да се има доверие с личните данни.