Затвориха четири испански летища заради отсъствие на диспечерите
Затвориха четири испански летища заради отсъствие на диспечерите / снимка: Reuters

Мадридското летище „Барахас” беше затворено тази вечер заради недостиг на авиодиспечери, съобщи източник от администрацията, отговаряща за испанските летища и въздушен транспорт.

Освен столичното летище заради отсъствието на авиодиспечерите от работните им места, администрацията бе принудена за затвори летищата в Палма де Майорка, Ибиса, Менорка и Галисия. Причината е масовото напускане на работните места от авиодиспечерите, обясняващи, че здравословни проблеми им пречат да продължат работа. Конфликтът продължава вече около месец, уточнява БГНЕС.

Испанското правителство има възможност да осигури въздушния трафик с помощта на военните, ако авиодиспечерите продължат стачката, предаде АФП. В комюнике правителството заяви, че ако диспечерите „постоянстват в позицията си”, въздушният трафик ще бъде предаден на министерството на отбраната.

Авиодиспечерите настояват за подобряване на условията им на труд и намаляване на работния ден, който много често продължава по 15 часа. „Пасивната” стачка избухна в разгара на масовите пътувания на испанците във връзка с празниците. На 6 декември се отбелязва Деня на конституцията, а на 8 - религиозния празник Ден на непорочното зачатие.

Двата дни са почивни и заедно със съботата и неделята образуват малка петдневна ваканция, която испанците искат да използват за отдих в чужбина или провинцията.