Протестите в Беларус не стихват
Протестите в Беларус не стихват / БГНЕС
Две журналистки бяха осъдени в Беларус на по две години затвор за отразяване на демонстрациите в страната срещу режима на президента Александър Лукашенко, предаде ДПА, като се позова на беларуския съюз на журналистите.

Съд в столицата Минск е намерил журналистките от опозиционния тв канал "Белсат" Катерина Бахвалова, на 27 години, и Дария Чулцова, на 23 години, за виновни в нарушение на "обществения ред". Двете жени са били арестувани в средата на ноември. Те отразявали протестите по повод смъртта на опозиционния активист Роман Бондаренко. Тогава полицията арестувала много хора, което е било заснето от репортерките.
 


"Репортери без граници" окачествиха като "произволна" присъдата срещу Бахвалова и Чулцова. "Ясно е, че целта е да бъде запушена устата на журналистите чрез сплашване", заяви правозащитната организация.

"Показах тези събития по телевизията и ме вкарват в затвора по тази причина, като изфабрикуват обвинения", заяви снощи Бахвалова, преди съдът, разглеждащ делото, да постанови присъдата си днес, предаде Франс прес.

Бондаренко, обявен за "герой" от протестното движение, бил нападнат през ноември в Минск, след което починал от получените тежки травми. Публикувани записи от засечени разговори на официални лица свидетелстват, че в покушението са замесени тайните служби. Властите дълго време отказваха да разследват случая, но държавната прокуратура вече е започнала криминално дело, съобщи днес независимият информационен портал tut.by.

Протестите в Беларус започнаха след президентските избори през август м.г., на които Лукашенко бе преизбран чрез измами според демонстрантите. В протестните акции в много населени места в страната участваха стотици хиляди, а властите ги потушаваха с насилие. Над 30 хиляди души бяха задържани и стотици - ранени; имаше и няколко убити демонстранти, припомня ДПА.
 
БТА