Затопляне в полско-руските отношения след 8 г.
Затопляне в полско-руските отношения след 8 г. / снимка: Reuters

В края на първото посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Полша от осем години насам лидерите на двете страни обявиха нов етап в двустранните отношения, пише Газета.ру, цитирана от Българската телеграфна агенция. Лошият период в руско-полските отношения свърши, заяви на обща пресконференция президентът Бронислав Коморовски.

Медведев каза на поляците онова, което те искаха да чуят - че Русия смята Сталин и неговите помагачи за виновни за трагедията в Катин, и че руските и полските следователи трябва да стигнат до еднакви изводи за причините за катастрофата на самолета на бившия полски президент Лех Качински, посочва интернет изданието.

На общата си пресконференция двамата президенти напомниха на журналистите, че сериозното подобряване на отношенията между Москва и Варшава започна след катастрофата с президентския самолет над Смоленск, при която загина Лех Качински, посочва Газета.Ру.

Варшава иска да участва в процеса на модернизация в Русия, изтъкнал Коморовски. "Това е важно не само от гледна точка на двустранните отношения, а и заради отношенията в рамките на ЕС", изтъкнал полският президент.

Медведев бе посрещнат не само с приветствия. Край президентския дворец във Варшава се бяха събрали няколко групи протестиращи. Част от тях настояваха за "свобода не Чечения", докато други настояваха да бъдат направени обществено достояние всички подробности около катастрофата над Смоленск.

"Но оркестърът, който изпълни химните на двете страни, заглуши гласовете на протестиращите", посочва Газета.Ру.