Засилват се надеждите, че изчезналият Боинг ще бъде открит
Засилват се надеждите, че изчезналият Боинг ще бъде открит / снимка: БГНЕС, архив

Австралийският ръководител на екипа, който търси в Индийския океан останките на „Боинг"-а на "Малайзийските авиолинии", изчезнал преди повече от година, каза, че намереното на остров Реюнион парче от самолета засилва убедеността на екипа, че работи в правилния район, предаде ДПА.

Разплита се мистерията около изчезналия Боинг-777

Убедени сме, че търсим, където трябва и че ще намерим самолета, заяви пред австралийското радио Ей Би Си Мартин Долан, шефът на Службата по сигурност на транспорта на Австралия.

Той съобщи, че австралийски експерт се е присъединил към френските специалисти, които проучват отломката от крилото на „Боинг"-а. Два кораба със сонари претърсват морското дъно в южната част на Индийския океан, където се предполага, че е паднал самолетът - на около 1600 км западно от австралийския град Пърт. Вече е изследвана половината от зоната, обхващаща 120 000 квадратни километра, похарчени са около 90 милиона долара, но засега самолетът не е намерен.

Вчера малайзийският премиер Наджиб Разак официално обяви, че намерената част от крилото е от изчезналия Боинг. Френският прокурор обаче не бе толкова категоричен. Той каза, че има много голяма вероятност намереното на остров Реюнион парче, което бе откарано за изследвания в Тулуза, наистина да е от търсения Боинг. Той добави обаче, че работата на експертите във Франция продължава и трябва да се изчака окончателното им решение. Според специалисти за това може да е необходим месец, дори повече.

Новите „метални отломки”, намерени на Реюнион, не са от изчезналия полет 370

Фактът, че отломките са намерени край Реюнион, не означава, че и корпусът на самолета се намира някъде наблизо, тъй като по-малки парчета от самолета вероятно са били отнесени от вълните и теченията далеч от мястото, където е паднала машината, отбелязват информационните агенции.

Източник: БТА