/ iStock/Getty Images
Днес предстои изключителното рядко явление на "двойната планета"
Ако си мислите, че 2020 година е показала всичко, на каквото е способна, помислете отново – конспиративни теории сочат, че именно днес ще настъпи краят на света, само дни преди преди Коледа, пише британският вестник „Сън“.

Теориите идват от предстоящото астрономическо явление на "Витлеемската звезда – събитие, което се случва на няколко века, както и от календара на маите, който се смята, че е бил погрешно разчетен (става дума за предишната конспиративна теория за Апокалипсиса, според която той щеше да настъпи на тази дата през 2012 г. - бел.ред.)

Евангелистът Пол Бегли, който е пастор, по-рано през годината направи прогноза, че именно днес ще настъпи краят на света. Именно той цитира календара на маите и подредбата на Сатурн и Юпитер на една линия, за основа на своите твърдения.

Какво ще ни донесе появата на Витлеемската звезда (ВИДЕО)

Орбитите на Юпитер и Сатурн ще се приближат толкова близо една до друга днес, че ще формират феномена на т.нар. „двойна планета“, окачествявана от някои като Витлеемската звезда.

Юпитер и Сатурн няма да се приближат толкова един до друг за още поне 500 години.


Освен явлението на Витлеемската звезда и преизчисляването на края на календара на маите, има и още един компонент, който се добавя като аргумент от страна на феновете на конспиративните теории – зимното слънцестоене, когато северното полукълбо на Земята се намира на най-далечната си точка от Слънцето. Денят започва да расте постепенно именно след това момент.