Защитата на Виктор Емануил иска домашен арест за принца
Защитата на Виктор Емануил иска домашен арест за принца / netinfo

Адвокатите на Виктор Емануил Савойски са внесли вчера молба за освобождаването му от затвора с две възможности - пускане на свобода или поставяне под домашен арест, съобщават днес италиански агенции.

Според агенция АДЖИ, съдията по предварителното разследване Алберто Януци може да подпише заповедта за освобождаване веднага след насрочената за днес среща с адвокатите на престолонаследника. Твърди се също, че семейството на Виктор Емануил вече е подготвило подходящо за домашен арест жилище в Рим.

Съдията има на разположение пет дни от датата на получаването на молбата, но срокът може да бъде продължен. Формално се иска и мнението на заместник-прокурора Хенри Джон Удкок, но то не е обвързващо за решението на съдията.

Агенциите информират и за промени в адвокатския екип на Виктор Емануил. Новото попълнение е адвокат Джулия Бонджорно, която е депутат от дясната партия Национален съюз. Тя стана известна като защитник на пожизнения сенатор и седемкратен премиер на Италия Джулио Андреоти, който в началото на 90-те години на миналия век беше обвинен в съучастие със сицилианската мафия, но съдебната епопея завърши с пълното му оправдаване.

Разпитът на принц Виктор Емануил Савойски на моменти бил на границата на комичното, заяви разследващият предполагаемата мрежа за корупция, фалшификации на хазартни игри и сводничество съдия-следовател Алберто Януци, цитиран от Франс прес. "На моменти той сякаш не си даваше добре сметка за ситуацията, в която се намира", посочи магистратът след предварителното изслушване на принца в затвора в Потенца, където е затворен след ареста му в петък.

Вчера Лодовико Изолабела, адвокат на 69-годишния италиански престолонаследник каза, че клиентът му "посрещнал разпита решително, твърдо, прецизно, като предоставил серия от сведения,върху които съдиите ще размишляват през идните дни".