Заседанието на СС на ООН за Косово е възобновено
Заседанието на СС на ООН за Косово е възобновено / netinfo

Започнаха извънредните консултации при закрити врати на Съвета за сигурност на ООН, свикани по молба на Русия само часове, след като косовският парламент обяви едностранно независимост от Сърбия, предаде Франс прес.

На заседанието, което бе прекратено за два часа заради технически проблем с преводачите, ще бъде изслушан генералният секретар на ООН Бан Ки Мун във връзка с развитието на последните събития в провинцията, намираща се под управление на световната организация от 1999 г.

Руският посланик в ООН Витали Чуркин заяви, че неговата страна желае мисията на световната организация в Косово да обяви за „недействителна и да анулира“ едностранната независимост обявена от албанското мнозинство в провинцията, предаде Франс прес.

Малко преди началото на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, Чуркин заяви, че ще настоява пред СС резолюция 1244 и другите съответни документи да бъдат изпълнявани под върховенството на ЮНМИК. „Във връзка с това те трябва да предложат прокламацията за независимост да бъде обявена за недействителна и да се анулира“, каза руският дипломат.

Повече за обявяването на независимост на Косово четете ТУК, а снимки от деня на независимостта вижте ТУК